El Bloc de Territori i Medi Ambient

Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera

TORNA LA LLÚDRIGA A L’ESTANY D’IVARS I VILA-SANA

El passat 2 de novembre a les onze de la nit es va captar la imatge d’un exemplar adult de llúdriga (Lutra lutra) a l’Espai Natura Estany d’Ivars i Vila-sana. La imatge s’ha obtingut a través del sistema de fototrampeig, que consisteix en una càmera que dispara automàticament amb el pas d’algun animal. Aquesta càmera és de l’empresa Photo-logístics, que té instal·lats diversos amagatalls, coneguts com a ‘hides’, per a fotògrafs de fauna a l’estany. Durant els treballs d’adequació, els amagatalls s’han posat a prova amb càmeres de fototrampeig, situades en llocs estratègics i fins i tot amb aportacions d’aliment suplementari per atreure els animals. Casualment, han capturat la imatge de la llúdriga, sense que estès previst.

La llúdriga (Lutra lutra) és un mamífer semiaquàtic, que passa la major part del temps a l’aigua. Viu als marges dels rius i zones humides on s’alimenta principalment de peixos, crancs granotes i serps d’aigua. És una espècie clau a l’ecosistema per la posició en la cadena tròfica i es considera una excel·lent indicadora de la qualitat del mateix, ja que només es troba en aquells espais que gaudeixen de bona salut.

El membre de l’entitat EGRELL, que s’encarrega de fer el seguiment dels mamífers a l’estany, David Guixé, ha valorat el retorn de la llúdriga a l’estany d’Ivars i Vila-sana com una mostra de la millora dels ecosistemes, especialment de l’entorn del riu Segre. Guixé creu que l’estany té la capacitat suficient per allotjar un parell de famílies de llúdrigues i espera que creixi el nombre d’exemplars que l’habiten.

L’espai natural fou adquirit per la Fundació Catalunya-La Pedrera l’any 2005 amb l’objectiu d’afegir-se a la iniciativa de l’Ajuntament d’Ivars de restaurar l’estany, dessecat l’any 1951. La seva recuperació ha suposat el retorn de les condicions ecològiques i paisatgístiques, la recuperació d’una part de la memòria cultural i d’un estil de vida, l’enriquiment de la biodiversitat i una oportunitat per al desenvolupament socioeconòmic del territori.

Tal com ha explicat el director tècnic de l’estany, Toni Costa, el consorci farà ara un seguiment del procés de recolonització de l’espècie mitjançant la combinació de diferents tècniques com sondeigs de llúdrigues, censos visuals i fototrampeig. El seguiment es farà també amb la coordinació d’especialistes i la col·laboració de voluntariat ambiental. Gràcies a la seva tasca es podrà avaluar si se’n consolida una població a l’estany, l’evolució de la seva composició i l’àrea de campeig

 

.llúdriga menjant foto Rati

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Contacta amb Territori i Medi Ambient

A %d bloguers els agrada això: