El Bloc de Territori i Medi Ambient

Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera

ÚLTIMES DADES DEL VOLTOR NEGRE ALS PIRINEUS

DSC_0291

Gràcies a un ambiciós projecte de reintroducció, el voltor negre (Aegypius monachus) torna ser present als Pirineus, d’on es va extingir a principis del segle XX. És una espècie amb una especial importància biològica ja que, com a bon rapinyaire necròfag, ajuda a eliminar de l’ambient potencials focus d’infecció de la resta d’animals.

Al llarg del darrer mes de desembre s’han identificat 30 voltors negres diferents: 26 exemplars alliberats o nascuts en el marc del projecte de reintroducció, 2 d’origen francès i 2 provinents de la resta de la Península Ibèrica. En dues ocasions (els dies 4 i 29 de desembre) es van poder  identificar els 30 individus en el curs d’una mateixa jornada.

Els tres polls nascuts el 2013 es mantenen a la zona i presenten un comportament d’individus totalment emancipats, desplaçant-se com qualsevol altre membre de la colònia a la recerca d’aliment. Amb les dues noves parelles formades al mes de novembre, la colònia compta amb 7 parelles estables. Cal destacar que, les parelles formades, són de per vida.

El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte. Red Eléctrica Española participa de manera destacada amb el finançament dels emissors que permeten fer el seguiment dels voltors negres del projecte.

L’Espai Natura Muntanya d’Alinyà és l’únic lloc on nidifiquen i s’observen amb facilitat les quatre espècies de voltors que viuen a Europa: voltor comú, trencalòs, voltor negre i aufrany. El Centre d’atenció als visitants de la Rectoria d’Alinyà hi ha una exposició permanent sobre els grans rapinyaires, i de març a octubre s’organitzen, cada dissabte al matí, activitats per a la seva descoberta.

L’anàlisi de les dades de dispersió i moviments d’aquests voltors negres del projecte ha estat objecte d’un treball de fi de Grau realitzat en el marc del Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà (UAB).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Contacta amb Territori i Medi Ambient

A %d bloguers els agrada això: