Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera
Entre el 29 i el 31 de març, MónNatura Pirineus ha acollit una reunió de treball del Patronat de la Vulture Conservation Foundation (VCF), una organització no governamental d’àmbit internacional dedicada a la conservació de les espècies de voltors europeus i que té una àmplia experiència en la cria, la reintroducció i la protecció dels voltors al seu hàbitat natural.
Durant aquests 3 dies, a MónNatura Pirineus s’han congregat els membres dels Consells d’Administració i Assessor de la VCF vinguts de tota Europa; tots ells especialistes en la conservació de voltors, pioners en la reintroducció d’aquestes espècies al continent europeu i màxims responsables dels programes europeus de conservació d’espècies amenaçades com el del voltor negre, l’aufrany i el trencalòs.
La reunió s’emmarca en l’estreta col·laboració de la Fundació i la VCF fruit del conveni pel qual, MónNatura Pirineus participa en la conservació del trencalòs a nivell europeu, incorporant al seu centre de fauna una parella de trencalossos d’aquesta entitat i integrant-se així a la xarxa del Programa Europeu de Conservació d’Espècies Amenaçades (EEP). L’objectiu és obtenir exemplars de trencalòs per a la seva reintroducció en zones en les que s’està desenvolupant un projecte de reintroducció aprovat per la VCF y el EEP.
Aquesta trobada arriba en un moment de controvèrsia degut a l’autorització, per part de les autoritats espanyoles, de l’ús de dos medicaments per a porcí i boví que contenen diclofenac, Aquesta substància s’ha mostrat extremadament letal per als voltors i ha provocat un descens del 99% en vàries espècies de voltors en el subcontinent indi. En aquest sentit, la VCF ha estat a l’avantguarda de la campanya recomanant la prohibició de l’ús del diclofenac a la ramaderia a Europa.