Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera
El dimarts 25 de març, a la Muntanya d’Alinyà, vam realitzar un cens de voltors amb la col·laboració de dos voluntaris, l’Oriol i l’Eduard.
El cens es va fer simultàniament a altres indrets de Catalunya i també a l’Aragó, Comunitat Valenciana, Navarra, Rioja, Cuenca i Guadalajara, amb l’objectiu prioritari d’estimar la població de voltor comú.
Després d’un bon esmorzar a Alinyà, els voluntaris van començar la jornada donant un cop de mà en l’abocament de menjar en el punt d’alimentació. Tot seguit, de 10 a 17h, va tenir lloc el cens de voltor comú i altres espècies mitjançant la metodologia científica proposada, que consisteix en fer observacions a distància amb telescopis i anar comptant, cada hora en punt, els ocells en vol i aturats i, després, fins al primer quart d’hora, es tracta d’anotar els ocells marcats intentant-ne llegir l’anella o marca. Tot i que l’objectiu prioritari d’aquest cens és anotar la quantitat de voltors comuns, també s’han d’intentar anotar les altres espècies de voltors observades, com els aufranys o trencalossos.
El resultat del cens a Alinyà va ser el següent: 190 voltors comuns (amb 4 marques alars llegides), 8 trencalossos, 4 aufranys i 2 àguiles daurades.
Les dades obtingudes s’han fet arribar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, que s’encarrega d’enviar-ho al Govern d’Aragó, responsable d’analitzar-ne les dades i fer-ne un retorn.
Moltes gràcies Oriol i Eduard per la vostra col·laboració!