El Bloc de Territori i Medi Ambient

Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera

NOU ALLIBERAMENT DE VOLTOR NEGRE AL PREPIRINEU CATALÀ

Durant la matinada del 17 d’octubre s’han obert les portes de la gàbia d’aclimatació situada a la Muntanya d’Alinyà per tal d’alliberar els 5 exemplars de voltor negre que s’hi han estat aclimatant des de la primavera passada. La intenció és que aquests exemplars (3 mascles i 2 femelles) entrin a formar part en els propers mesos del nucli reproductor que actualment hi ha al Prepirineu català, instal·lat entre la Serra de Boumort i la Muntanya d’Alinyà. L’objectiu d’aquest nou alliberament és reforçar la incipient colònia de la zona afavorint-ne la viabilitat a mig termini.

En paral·lel també s’han alliberat 9 exemplars (6 mascles i 3 femelles) més des de la gàbia d’aclimatació de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. Es dóna el fet rellevant que aquest alliberament és el més important pel que fa al nombre d’individus, d’ençà del primer alliberament l’any 2007. Amb aquests 14 nous voltors negres (cedits per diversos centres de recuperació destacant el centre de GREFA a Madrid i el centre de Los Hornos a Extremadura), el total d’exemplars alliberats al Prepirineu en els darrers 8 anys és de 62.

v. negres dins del volader d'Alinyà

Durant els primers dies, en els dos punts d’alliberament, es farà un seguiment exhaustiu de la seva adaptació a la nova vida en llibertat. Per realitzar aquesta tasca, concretament a Alinyà, un equip de 5 voluntaris i un tècnic de fauna faran torns per observar-los de forma continuada durant les hores de llum. Tots els individus alliberats van equipats amb emissors GPS i/o terrestre VHF, decoloracions a les plomes i anelles de PVC i metàl·liques per facilitar la seva identificació i seguiment.

La reintroducció del voltor negre als Pirineus és un projecte promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya a la Reserva Nacional de Caça de Boumort i per la Fundació Catalunya – La Pedrera a l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà. GREFA i Trenca són dues ONG implicades en l’execució del projecte. REE hi participa amb el finançament dels emissors que permeten fer el seguiment dels voltors negres del projecte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Octubre 21, 2014 by in Fauna salvatge and tagged , , , , .

Contacta amb Territori i Medi Ambient

A %d bloguers els agrada això: