Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera
El Delta Birding Festival, el 1er Festival Internacional d’Ornitologia que va tenir lloc a finals de setembre al Delta de l’Ebre, ha complert amb l’objectiu addicional que es van marcar els organitzadors, destinar el benefici econòmic de les entrades a un projecte d’investigació i conservació de l’avifauna a l’Espai Natura de la Llacuna de l’Alfacada, espai gestionat per la Fundació Catalunya-La Pedrera.
Finalment es destinaran 4.000 €, xifra destacable tenint en compte que és la primera edició del Festival a diverses accions, executades per l’Institut Català d’Ornitologia.
La primera, consitirà en la recuperació d’una estació de seguiment d’ocells a la llacuna de l’Alfacada dins del Programa Sylvia que temporalment havia quedat en suspens per manca de recursos. El Programa Sylvia, de l’Institut Català d’Ornitologia, està basat en una metodologia molt estricta d’estudi dels ocells mitjançant l’anellament científic, en el què es capturen els ocells, se’ls prenen unes dades biomètriques determinades i se’ls torna a alliberar al seu medi natural.
En paral·lel, en el marc del Projecte LIFE Delta Lagoon, al costat de la llacuna de l’Alfacada es preveu la recuperació d’un espai de 60 ha. (propietat de l’INCASOL) per a l’avifauna. El projecte preveu la creació d’una llacuna, la instal·lació d’aguaits i l’execució d’activitats per a ornitòlegs i públic general amb finalitats educatives. Aquestes modificacions en l’hàbitat, propiciaran l’aparició d’espècies d’ocells de les comunitats vegetals properes que colonitzaran l’espai.
Aquesta aportació també servirà per fer un seguiment amb metodologia estandarditzada d’aquesta colonització, en especial, es farà un seguiment del repicatalons (Emberiza schoeniclus) de la subespècie whiterby, que és pràcticament endèmica del vessant mediterrani de la Península Ibèrica i que al Delta es coneix com a Picampall. Es considera que les poblacions d’aquest ocell estan en declivi i cal, per tant, afavorir les seves preferències d’hàbitat.
Amb aquesta actuació es compleix amb l’objectiu marcat per la Fundació Catalunya-La Pedrera, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i Oryx, la botiga de material pel naturalista, en organitzar aquesta primera edició del festival, que també va comptar amb el suport de l’Ajuntament d’Amposta, el Departament d’Agricultura, Ramaderia Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Patronat de Turisme de les Terres de l’Ebre de la Diputació de Tarragona.