El Bloc de Territori i Medi Ambient

Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera

LA UB AL CAMPUS DE CIÈNCIES AMBIENTALS I DE LA TERRA DE LA MUNTANYA D’ALINYÀ

Fruit del recent acord de col·laboració entre la Universitat de Barcelona (UB) i la Fundació Catalunya – La Pedrera, un primer grup d’alumnes de la UB provinents del Màster en Biodiversitat va visitar la Muntanya d’Alinyà el dissabte 30 de gener de 2016 .

El grup, format per 21 alumnes provinents de diferents punts de la Península Ibèrica i 3 professors de la Facultat de Biologia, va començar la jornada amb l’observació de voltors des del mirador de Sant Ponç, aprofitant l’aportació de carronya setmanal per assegurar la supervivència de la incipient població de voltor negre reintroduïda entre la Serra de Boumort i la Muntanya d’Alinyà. A l’hora de dinar, els estudiants van gaudir també de l’observació de 4 trencalossos volant i interactuant entre ells sobre la zona de l’Aiguaneix.

Durant la tarda, el grup va poder conèixer les actuacions forestals que s’estan duent a terme en el marc del projecte Life Operation CO2 : Integrated agroforestry practices and nature conservation against climate change que vol demostrar la viabilitat econòmica dels projectes de segrest de CO2 mitjançant pràctiques agroforestals. El grup es va desplaçar a peu fins a la zona de plantacions de pomeres, fustes nobles, aromàtiques i la zona de restauració a l’Aiguaneix i la Planassa. Durant el recorregut es va debatre sobre el protocol de Kyoto i el mercat voluntari d’emissions, així com dels treballs de reducció de densitat en Pinus sylvestris realitzats a la muntanya de l’Obaga de Colldéu en el marc del mateix projecte LIFE.

Donada la presència en el grup de botànics, hi va haver unes quantes preguntes sobre les varietats d’arbres seleccionades per a les plantacions així com uns quants dubtes sobre com es registra la fixació de carboni i es procedeix a la certificació posterior en el mercat voluntari. També es van comentar els Waterbox i les proves amb alzina i roure micorizats amb tòfones, així com els problemes trobats amb la fauna, com les dificultats per protegir cirerers i pomeres dels cabirols.

Coincidint gairebé amb el moment de la posta de sol, la visita va acabar a la Rectoria, Centre d’atenció als visitants de la Muntanya d’Alinyà amb l’observació d’una mostra de les espècies de cargol identificades per un dels estudiants, expert en gasteròpodes terrestres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Contacta amb Territori i Medi Ambient

A %d bloguers els agrada això: