El Bloc de Territori i Medi Ambient

Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera

QUATRE ANYS DE RECERCA PER A JOVES A LA MUNTANYA D’ALINYÀ

Des de que el curs 2012-2013 es va crear el Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà, 472 estudiants de diverses universitats hi han realitzat els seus projectes de fi de grau, estades de màster o pràctiques.

El centenar d’estudis i treballs que s’hi han dut a terme, han permès consolidar aquest espai natural protegit ubicat a la comarca de l’Alt Urgell, com un entorn ideal per al desenvolupament d’activitats de recerca i pràctiques de camp, tant en l’àmbit científic com humanístic.

Foto1_mirador

La Muntanya d’Alinyà és la reserva natural privada més gran de Catalunya i amb una superficíe de més de 5.000 ha compta amb una biodiversitat extraordinàriament rica, en bona part gràcies al seu relleu accidentat, a una considerable variació altitudinal i a la seva especial localització geográfica que permet que en una distància relativament reduïda es pot passar dels ambients mediterranis al dels prats subalpins. La Fundació Catalunya-La Pedrera gestiona aquest espai promovent la conservació dels seus valors naturals, paisatgístics i històrics, la sostenibilitat de les pràctiques agrícoles, ramaderes i forestals, el desenvolupament de la recerca i l’establiment d’un model d’ús públic respectuós amb el medi i capaç de valorar els usos tradicionals.

L’any 2012, amb la finalitat d’organitzar i gestionar el desenvolupament de projectes i activitats de recerca, d’assessorament, formatives i de divulgació en l’àmbit del medi ambient, la Fundació hi va constituir el Campus de Ciències Ambientals i de la Terra signant un conveni de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona. Més endavant, s’hi van afegir la Universitat de Lleida i la Universitat de Barcelona.

En el marc del Campus, la Fundació Catalunya- La Pedrera posa a disposició dels estudiants i investigadors diversos equipaments a la Muntanya d’Alinyà per al desenvolupament de la seva recerca així com serveis d’allotjament, restauració i transport en condicions especials. Poden fer ús, per exemple, d’un laboratori equipat, d’estacions meteorològiques, plataformes d’observació i sales d’actes.

En els darrers quatre cursos acadèmics,  en el marc del Campus d’Alinyà 150 estudiants del Grau de Ciències Ambientals de la UAB han dut a terme 41 Treballs de Fi de Grau sota la coordinació de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals i amb el Dr. Martí Boada com a responsable científic. S’han tractat temes diversos i molt sovint des d’una perspectiva interdisciplinar, relacionats  amb l’activitat agrària, la fauna, l’energia, canvis en els usos del sòl, impactes en el medi, recursos hídrics, gestió i conservació del medi natural, ramaderia, educació i turisme.  Bona part d’aquests treballs es poden consultar públicament a través d’Internet (http://icta.uab.es/CampusAlinya/documentacio.htm)

També s’hi han realitzat estades d’investigació vinculades a diferents Màsters: Màster d’Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat i Màster Interdisciplinari en Sostenibilitat Econòmica Ambiental i Social de la UAB;  Màster Erasmus Mundi European Forestry i Màster Erasmus Mundi Mediterranean Forestry and Natural Resources Management de la UdL; i al Màster de Biodiversitat de la UB.

 

One comment on “QUATRE ANYS DE RECERCA PER A JOVES A LA MUNTANYA D’ALINYÀ

  1. Retroenllaç: Coneixeu el Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya Alinyà? | El bloc del foment de les vocacions científiques

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Contacta amb Territori i Medi Ambient

A %d bloguers els agrada això: