El Bloc de Territori i Medi Ambient

Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera

ÚLTIM ALLIBERAMENT DE VOLTORS NEGRES A LA MUNTANYA D’ALINYÀ

Durant la matinada del 14 de juny es van obrir les portes de la gàbia d’aclimatació de la Muntanya d’Alinyà per alliberar els 5 voltors que hi havia esperant tornar a volar. Aquest és l’últim alliberament que es realitza a la finca de la Muntanya d’Alinyà per reforçar la població de voltor negre que s’ha tornat a instal·lar al Pre-Pirineu català després de 100 anys d’haver-ne desaparegut.

Aquest projecte de reintroducció es va iniciar al 2005 amb la redacció del projecte de viabilitat de l’espècie i s’ha dut a terme a la Reserva de Boumort i a la Muntanya d’Alinyà per un consorci format pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya a la Reserva Nacional de Caça de Boumort i per la Fundació Catalunya – La Pedrera a l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà. GREFA i Trenca són dues ONG implicades en l’execució del projecte. REE hi participa amb el finançament dels emissors que permeten fer el seguiment dels voltors negres del projecte.

Un cop alliberats, durant les 4 setmanes següents, l’equip de la Fundació ajudat per 10 voluntaris del programa Mans x la Natura i 2 estudiants en pràctiques ha estat fent el seguiment de prop dels exemplars per assegurar que es podien valdre per si mateixos i que s’alimentaven autònomament.

Tots els exemplars alliberats porten un emissor via satèl·lit que permet seguir la seva posició durant els primers mesos. Gràcies als emissors i a la informació que gestiona GREFA, sabem que un dels exemplars, en Darko, ha volat fins a Navarra on malauradament els agents rurals l’han trobat mort després d’uns dies d’emetre el senyal des del mateix emplaçament. Per altra banda un altre exemplar, Fire, ha hagut ser rescatat i traslladat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent perquè no ha aconseguit alimentar-se autònomament. Els primers dies de la dispersió són crítics per la supervivència dels exemplars.

Per altra banda, els altres voltors alliberats estan cap a la Cerdanya francesa, prop de Lourdes i cap a la zona de Barbastro-Jaca. La intenció és que aquests exemplars acabin tornant després d’aquest període inicial de dispersió i s’integrin en el nucli reproductor que actualment hi ha instal·lat entre la Serra de Boumort i la Muntanya d’Alinyà. L’objectiu d’aquest alliberament és reforçar la incipient colònia de la zona afavorint-ne la viabilitat a mig termini.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Contacta amb Territori i Medi Ambient

A %d bloguers els agrada això: