Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera
Recentment s’ha descobert la presència de banyarriquer del faig (Rosalia alpina) als Cingles de l’Avenc de Tavertet. Es tracta d’una espècie vulnerable segons la UICN i protegida tant a nivell estatal com europeu que viu només en boscos molt ben conservats, principalment fagedes.
El banyarriquer del faig és un coleòpter de la família dels longicornis, és a dir un escarabat d’antenes llargues. Els individus adults, a banda de per la mida de les antenes, es distingeixen per la seva coloració característica, d’un blau grisós amb taques negres. Observeu-lo passejant-se pel seu hàbitat favorit: un tronc de faig en terra vegeu vídeo
Les femelles dipositen els ous en esquerdes i fissures de l’escorça de troncs caiguts o morts per tal que les larves puguin alimentar-se de la fusta morta durant els dos o tres anys que dura el seu desenvolupament. Un cop completada la metamorfosi, l’escarabat adult disposa tan sols d’unes poques setmanes per aparellar-se i fer la posta que garantirà el relleu generacional.
Les larves d’aquest insecte necessiten que els troncs o branques mortes on creixen i s’alimenten tinguin un diàmetre considerable. Aquest requeriment lliga inexorablement les poblacions de Rosalia alpina a fagedes amb un cert grau de maduresa i bon estat de conservació, amb arbres grossos que, en peu o caiguts, proporcionin la fusta morta en les condicions adequades. I aquest lligam fa del banyarriquer del faig un excel·lent bioindicador: allà on el trobem sabem que el bosc presenta un molt bon estat de conservació. Alhora, la seva dependència de boscos ben conservats fa que es tracti d’una espècie molt sensible a la pèrdua d’hàbitat, raó per la qual està protegida i considerada d’interès prioritari per la UE.
Els individus de Rosalia alpina als Cingles de l’Avenc de Tavertet els ha trobat l’ambientòleg Jaume Soler, en col·laboració amb l’Eduard Piera, especialista en coleòpters saproxílics, durant els treballs de camp que es realitzen en el marc del Programa anual de Seguiment de la Biodiversitat a la Xarxa d’Espais Natura de la Fundació Catalunya-La Pedrera. La troballa ha tingut lloc a la Fageda Xica de Rajols, un sector de la finca on tot just s’hi acaba de realitzar una actuació d’aclarida selectiva per millorar l’estat de la fageda i accelerar el seu procés cap a la maduresa.
Arran de la confirmació de presència de Rosalia alpina s’ha cregut oportú deixar apilats al bosc alguns dels troncs de més diàmetre d’entre els que s’havien tallat. També s’han anellat uns quants arbres, per garantir l’existència de fusta morta en peu. Tot plegat afavorirà les poblacions de banyarriquer, que disposaran de reservoris de fusta per a les postes i desenvolupament de les larves, així com les d’altres espècies igualment vinculades a la presència de fusta morta al bosc, com alguns picots, que necessiten arbres morts per fer-hi el niu. D’altra banda, els troncs apilats oferiran un substrat ideal per al seguiment de l’evolució de les poblacions de banyarriquer.
La presència de Rosalia alpina en aquest sector dels Cingles de l’Avenc de Tavertet és una excel·lent notícia que confirma el bon estat de conservació de la fageda i, sobretot, convida a l’optimisme en l’expectativa de trobar-ne també en d’altres parts de la finca, com la Baga de Rajols, on l’existència d’una fageda més madura, amb arbres més vells i més grossos, ofereix un hàbitat encara més adequat als seus requeriments