El Bloc de Territori i Medi Ambient

Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera

LA COMUNITAT ÍCTICA A L’ESTANY D’IVARS I VILA-SANA

L’Estany d’Ivars i Vila-sana fou dessecat l’any 1951 i restaurat l’any 2005. En aquests moments és un dels més grans de Catalunya amb una superfície de 131,3 ha i una profunditat màxima de 3,95 m.

Aquest mes de setembre, Amadeo Arbonés, un alumne de la ETSEA-UdL, ha presentat un Treball Final de Grau sota el títol “Evolució de la comunitat íctica de l’Estany d’Ivars i Vila-sana durant el període comprès entre els anys 2008-2015 i proposta de gestió piscícola”, que ha estat dirigit pel professor Frederic Casals.

Entre les principals conclusions d’aquest estudi, destaca el fet que la comunitat ictiològica de l’Estany no s’ajusta a la potencial. La major part de les espècies detectades són exòtiques: la lluciperca (Sander lucioperca), la carpa (Cyprinus carpio), el rutil (Rutilus rutilus), el carpí (Carassius auratus), el gardí (Sacrdinius erythrophthalmus), l’alburn (Alburnus alburnus) i el gobi (Gobio lozanoi). Només s’han detectat dues espècies autòctones en la totalitat dels mostrejos: el barb comú (Luciobarbus graellsi) i la bagra (Squalius laietanus). El nombre d’individus de les dues espècies és molt baix, i les espècies dominants en l’estany són la lluciperca, la carpa i el rutil.

Tenint en compte l’estat de la comunitat ictiològica, l’increment de la pressió pesquera en els últims anys i la naturalesa de l’Estany com a refugi de pesca, l’estudi proposa l’adequació de les zones de pesca establertes amb infraestructures per la identificació i el sacrifici de les espècies al·lòctones, i la millora sobre la informació que s’obté d’aquesta activitat esportiva per tal de valorar i quantificar més detalladament l’impacte sobre la comunitat íctica en les diferents èpoques de l’any.

Aquest Treball Final de Grau s’ha elaborat en el marc del conveni de col·laboració signat entre la Fundació Catalunya- La Pedrera i la Universitat de Lleida l’any 2013, per estimular el desenvolupament de projectes i activitats de recerca, d’assessorament, formatives i divulgació en l’àmbit del medi ambient i el desenvolupament sostenible associats als espais naturals gestionats per la Fundació Catalunya- La Pedrera a les comarques de Ponent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Contacta amb Territori i Medi Ambient

A %d bloguers els agrada això: