El Bloc de Territori i Medi Ambient

Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera

LA TORTUGA D’ESTANY CRIA A L’ESTANY D’IVARS I VILA-SANA

La troballa d’una cria de tortuga d’estany (Emys orbicularis) a l’estany d’Ivars i Vila-sana ha constatat la primera reproducció d’aquesta espècie protegida i en alt risc d’extinció des que l’any 2010 es va iniciar un projecte per a la seva reintroducció en aquest espai natural. Aquest projecte, impulsat per la Fundació Catalunya- La Pedrera, el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida, pretén assolir una població estable de tortuga d’estany en un hàbitat considerat prioritari per a la seva conservació.

La troballa de la cria de tortuga a tocar de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, confirma que aquesta espècie aquàtica s’està adaptant bé en aquest espai natural. De les dues tortugues aquàtiques autòctones de Catalunya, la d’estany és la que es troba més amenaçada, ja que s’estima que arreu del territori queden probablement menys d’un miler d’exemplars i concentrats en pocs nuclis com el Delta de l’Ebre, la Sèquia Major de Salou, el Baix Ter, i els estanys de Banyoles i Sils.

Des que es va iniciar el projecte de reintroducció s’han alliberat una trentena de tortugues d’estany joves i adultes, totes procedents del CRARC. Algunes d’elles han estat criades en captivitat i també seleccionades genèticament per tal d’assegurar-se que es tracta d’un haplotip propi de Catalunya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Març 31, 2017 by in Fauna salvatge, Gestió al territori and tagged , , .

Contacta amb Territori i Medi Ambient

A %d bloguers els agrada això: