El Bloc de Territori i Medi Ambient

Xarxa d'Espais Natura i projectes de gestió i conservació del territori de la Fundació Catalunya-La Pedrera

Celebrem 3 anys de voluntariat per la natura!

La Fundació Catalunya- La Pedrera va crear fa tres anys un programa per promoure la participació de persones interessades en els projectes de conservació de la natura que es duen a terme a la Xarxa Espais Natura, un conjunt d’espais naturals d’elevat interès ecològic i paisatgístic que la Fundació protegeix a diversos indrets de Catalunya.

En aquests tres anys, més de 1.100 persones han participat en les més de 50 activitats proposades per la Fundació i que han estat relacionades amb la conservació d’espècies amenaçades, la recuperació de fonts i camins, la prevenció d’incendis, neteges, la sensibilització ambiental i la millora del paisatge i la biodiversitat. Moltes d’aquestes activitats s’han dut a terme amb la col·laboració de diverses entitats del territori, com ajuntaments, consorcis, escoles, entitats conservacionistes, o centres de recuperació de fauna.

Conservar espècies amenaçades

S’han dut a terme diverses actuacions per afavorir espècies amenaçades, com seria el cas de la tortuga d’estany a les llacunes de Can Morgat i a l’Estany d’Ivars i Vila-sana, el voltor negre a la Muntanya d’Alinyà, l’òliba i el fartet a MónNatura Delta, i els amfibis als Cingles de l’Avenc de Tavertet. Aquestes actuacions han consistit principalment en censos, alliberaments, construcció i instal·lació de caixes niu, i millora d’hábitats com  punts d’aigua i aiguamolls.

Recuperar fonts i camins

S’ha recuperat l’entorn de 6 fonts (a Puigventós, Tavertet i Alinyà), i millorada la senyalització de 2 camins als Cingles de l’Avenc de Tavertet.

Prevenció d’incendis

Amb l’objectiu de contribuir a la prevenció d’incendis i a la millora paisatgística, s’han retirat restes d’aclarides forestals de les vores dels camins a Montserrat-Coll de Can Maçana i als Cingles de l’Avenc de Tavertet.

Neteges

S’han recolllit més de 8 m3 de deixalles en la neteja d’aiguamolls litorals al Delta de l’Ebre, a Mig de Dos Rius (Sant Pere Pescador) i a l’entorn de Can Maçana- Montserrat.

Sensibilització ambiental

A MónNatura Pirineus, voluntaris i voluntàries han col·laborat en diverses activitats d’educació ambiental, com les Estades de natura per a infants i joves.

Millorar el paisatge i la biodiversitat

Per afavorir certes espècies de flora que milloren la qualitat ecològica i paisatgística i eviten l’erosió en certs llocs sensibles,  s’han realitzat plantacions i/o podes de tamarius i salicòrnies al Delta de l’Ebre i d’espècies de bosc de ribera a Món Sant Benet.

D’altra banda, s’han instal·lat més de 30 caixes-niu per afavorir la presència de rat-penats i altres ocells a MónNatura Delta, a Mig de Dos Rius (als Aiguamolls de l’Empordà) i a l’Estany d’Ivars i Vila-sana.

També s’han pintat 3 abeuradors de les zones de pastura dels Cingles de l’Avenc de Tavertet per afavorir la seva integració en el paisatge; i a Alinyà s’ha col·laborat en l’agrupament de cavalls per iniciar la transhumància.

Moltes d’aquestes activitats s’han dut a terme en col·laboració amb diverses entitats del territori: Limnos, Centre de Recuperació de Tortugues de l’Albera, Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Consorci de l’Estany, Ajuntament de Sant Pere Pescador, Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, APNAE, Iaeden- Salvem l’Empordà, Parc Natural del Delta de l’Ebre,  Picampall, Escola de Capacitació Agrària d’Amposta, Fundació Projecte Miranda, Ajuntament d’Olesa de Montserrat, Ajuntament del Bruc, Ajuntament de Tavertet, Ajuntament de Rupit, Ajuntament de l’Esquirol, L’Avenc SL, UEC d’Olesa, Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà,  CAU d’Olesa,  Xino-xano i l’ADF d’Olesa-Esparreguera, Fundación Biodiversidad, Departament de Territori i Sostenibilitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Contacta amb Territori i Medi Ambient

A %d bloguers els agrada això: